Bisnode-tanusitvany 2022OM Bronz fokozatú életmentő

Olajszűrő csere

Hogyan cseréljünk olajszűrőt?

Olajszűrők cseréjénél nagyon fontos, hogy kövessük a gépre vonatkozó gyártói előírásokat a nyomás, vibráció és a szűrő súlya miatt. Felszereléskor mind az alacsony, mind a túlzott meghúzási nyomaték üzemeltetési problémákat okozhat. Nem megfelelő alkalmazás esetén bekövetkezett meghibásodásért a Fleetguard nem állal garanciát.

Olajszűrő csere 1

Alacsony meghúzási nyomaték

Nem megfelelő meghúzási nyomaték a szűrő lecsavarodásához vezethet, lehetővé téve a kenőolaj szivárgását a tömítésnél. Az így keletkező olajveszteség a motor meghibásodását eredményezheti.

Nagy meghúzási nyomaték

Túl nagy meghúzási nyomaték esetén a szűrő eltávolítása okoz problémát. A nagy nyomaték hatására megrepedhet a szűrőház, folyamatos olajveszteség keletkezik, amely szintén a motor meghibásodását eredményezi.

 1. Olajszűrők felszerelésénél az alábbiakat kell figyelembe venni:
  Távolítsa el a régi szűrőt. Amennyiben szükséges használjon szűrőfogót.
 2. Tisztítsa meg a tömítő felületet a szennyeződésektől, tömítés maradványoktól.
 3. Ellenőrizze, hogy a menetes csonkon található menet kifogástalan állapotban van-e. Nem megfelelő minőségű menet esetén vibráció hatására a szűrő meglazulhat és kenőolaj szivárgás keletkezhet.
 4. Vékony rétegben tiszta olajjal kenje be az új szűrő tömítésének felületét. (Ne használjon kenőzsírt, mert szivárgást okozhat!)
 5. Amennyiben a szűrőn meghúzással kapcsolatos utasításokat talál, figyelmesen tanulmányozza át őket.
 6. Amennyiben a szűrő elhelyezése lehetővé teszi, töltse fel az új szűrőt a gyári előírásoknak megfelelő olajjal.
 7. Csavarja fel az új szűrőt, amíg a tömítés nem érintkezik a tömítő felülettel a szűrőfejen.
 8. Jelölje össze a szűrőt és a szűrőfejet, hogy azonosíthassa azt a pontot, ahol a tömítés először érintkezik a fejen lévő felülettel.
 9. Fordítson még annyi fordulatot a tömítés érintkezésétől, amennyit a szűrő oldalán lévő utasítás előír. Utasítás hiányában a berendezés gyártójának előírásait kell figyelembe venni.
 10. Indítsa be a berendezést és ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a tömítés és a szűrő körül.

Olajszűrő csere 2